Vroče branje

Objavljeno 4.08.2013

Prebrala sem vse tri dele Petdesetih odtenkov. Lani. Priznam. Posipam se s pepelom. Prvi del mi je vzel eno popoldne. Bilo je nekaj svežega, malo drugačnega, kot je običajno med mojim čtivom. Drugi del mi je pobral nekaj popoldnevov. Tretji pa, priznam, nekaj tednov sem se prebijala skozi. In nisem odnehala iz preprostega razloga. Rada dokončam začeto. In, ja, sem mnenja, da bi lahko vse tri dele avtorica spravila v eno knjigo. No, pa vseeno… Saj je bilo zabavno. In vroče. Sploh na plaži, ko je sonce pripekalo na polno. Vsako leto si na dopust zvlečem pol prtljažnika knjig. Nekaj kriminalk, razpadajočih trupel, kak solzav- tipično ženski – romanček, kakšna biografija, pa se potem vmes najde še Afragnistan, kamor se bog pride le zjokat, pa Evangelij Marije Magdalene . Večinoma gre za knjige, ki sem jih napaberkovala med razprodajami. Nekaj tistih, ki se znajdejo na policah 3 za 2 ali pa po tri evre… In seveda… Vroče poletje, vročinski val, jasno paše zraven kaj vročega. Sploh, če ti spremna beseda obeta nadgradnjo Petdesetih odtenkov. Knjiga, ki je ne bo moč spustiti iz rok. In nekako se je med knjigami za poleti našla Dublinska ulica. Pač ena izmed mnogih, po Petdesetih odtenkih, v poplavi erotike za ženske… Resno. Prav sprožile so se – in očitno zavohale fajn dobičke – pisateljice, ki so se prej skrivale za pohlevnimi ljubezenskimi zgodbami. Dublinska ulica je samo ena izmed mnogih… Pač je modno, da v teh časih skuša pisateljica napisati erotični roman za ženske.

Priznam, saj sem pričakovala nekaj lahkotnega, pri čemer se mi bodo besede s papirja preprosto vrtinčile v glavi, toliko da ne zaspim na neudobnem stolu za na plažo. Res ne maram spati. Vsakič, ko zadremljem se namreč zložim v nekakšen brezobličen njok in vsi obročki se mi zložijo na eni strani, da sem potem, ko se prebudim cela v strahu, da se nikoi več ne bom odmečkala. In tako se proti najhujšemu borim s knjigo.

Nekje po dvajsetih listih bi morala odložiti. Res… Ampak nisem… Ker iz zgoraj navedenega razloga ne odneham tako zlahka in tako kmalu. In zato, ker preprosto potrebujem nekaj o čemer potem teče beseda ob kavi. Večini deklet je namreč pogovor o fotoaparatih, objektivih, zaslonkah in zadnjem komadu Klape Intrade, precej dolgočasna. Ok… šala… Zadnje ne paše zraven. Kakorkoli, že to, da je avtorica nekje po tridesetih sekundah v taksiju z neznanim lepotcem, z mokrimi hlačkami in mehkimi koleni, bi me nekako moralo ustaviti.

Draga moja… Od tule naprej ne beri, če nameravaš slučajno knjigo nekega vročega dne v resnici prebrati, ker bom postregla s kupom spojlerjev. Moški se tako ali tako ne bodo prebili dlje od prvega odstavka. V Dublinski ulici je za razliko od Petdesetih odtenkov tista z zjebano psiho ona. In nemarno bogata seveda. On je neopisljiv, temnolasi lepotec. To je pa tudi vse, kar nekako bralka izve od avtorice. Nekako med vrsticami izveš, da je božanski Adonis prepričan, da lahko popegla vsako, ki mu pride na pot. In, jasno, nemarno bogat. In pri vseh plavolasih boginjah, z nogami, ki bi si jih lahko dvakrat ovil okrog bokov, in se mu ponujajo, kot slaščice na pladnju, si on izbere, temnolaso, majhno, povprečno dekle z velikimi joški, ki naj bi bila menda inteligentna. Ampak nekako tega avtorica ne uspe dokazati. In prvi nauk zgodbe: Veliki joški so zakon. On pa… Lep, pameten, senzibilen, romantičen, vztrajen, bogat – ne pozabimo na to zanemarljivo dejstvo – potrpežljiv in pripravljen prenašati vse njene psiho muhe. Da pa ne bi bil slučajno prevelik približek božanstva, je tip ukazovalen in ženskar. No, slednje se izkaže kot (ah, ubogi) obramba pred bližino. ubožec je bil namreč nekoč prevaran… in spet smo pri tem, da je idealen. Te stvari se dogajajo vsak dan pač. Da punca sreča fanta, ki je pripravljen odpuščati in biti celo bolj potrpežljiv od njene psihoterapevtke. A, da se ne dogajajo?!

Ker nimam navade kukati na zadnje strani knjige, sem pač morala potrpeti. Če si računala, da avtorica vsaj kje kasneje postreže z bolj detaljnim opisom sanjskega moškega, ali vsaj kakega dotičnega dela njegovega telesa… Ali pa morda s sočnim dogajanjem, ko ona končno klone – o, ja, kar nekaj časa se je upirala njegovim čarom- jok, pozabi… Morala se boš sprijazniti s svojo domišljijo ali pa s šlampetom, ki se repenči s sosednjega ležalnika in upa na poletno romanco. In če si računala na to, da boš v vročinskem valu, malo ogrela tudi glavo… Tudi tukaj, jok pozabi. Amaterske scene seksa o katerih bi v svojem najstniškem dnevniku sramežljivo pisala šestnajstletnica, bi bile nekje na tem nivoju. Sramežljivo je sem in tja uspela vplesti v zgodbo nekajkrat besedo fuk… In to je vrhunec razvrata, ki ga premore…

Jasno. Taka zgodba zahteva srečni konec, kaj drugega. Na koncu ugotoviš, da je ne glede na vse, dober fuk nad številnimi urami pri psihoterapevtki. Ker ta sanjski moški premore neko nadsilo s katero pomete vse frustracije nenormalno zblojene ženske. Ampak tema za pogovor pa je… A ne? V dokaz je že tale blog, če nič drugega… Grem nazaj k svojemu Afganistanu.

20130804-101310.jpg

 • Google Bookmarks
 • Yahoo Mail
 • WordPress
 • Hotmail
 • Blogger Post
 • Google Reader
 • MySpace
 • Yahoo Bookmarks
 • Google Gmail
 • AOL Mail
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Windows Live Spaces
 • Yahoo Messenger
 • Windows Live Favorites
 • Ping
 • Mozillaca
 • Netlog
 • AIM
 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev za 'Vroče branje'

 1.  
  Maj
  4.08.2013 | 17:49
   

  Meni pa na plaži še na kraj pameti ne pade, da bi bral.

  Raje gledam lepa telesca naokoli, če je katera z mano se pa raje vseksozi crkljam…..

 2.  
  5.08.2013 | 10:39
   
  NuckinFuts

  Mene čudi, da so ljudje sposobni plačat za take primerke pop-erotične literature, ko pa je kvalitetna na voljo zastonj, na internetu. In ni je malo…

 3.  
  5.08.2013 | 10:44
   
  Darja

  @ NuckinFuts, ker je malo zoprno na plažo vlačit računalnik. :)

 4.  
  Nordstar
  6.08.2013 | 14:21
   

  A ni naslov 60 odtenkov sive? Drugače pa ja, bolj je stvar glupa, bolj gre v prodajo.

Komentiraj

Informacije za komentatorja
Preskok v novo vrstico se pojavi samodejno. Vaš E-Mail ne bo nikoli objavljen.

(obvezno)

(obvezno)


RSS vir za komentarje | TrackBack URL

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !