Kdaj začnejo ženskam poganjat brki?

Objavljeno 2.10.2012

Hej, resno… Danes sem razmišljala, da sem včasih,ko sem bila mula, vedno opažala starejše ženske z brki – ne govorim zdaj o tistih ruskih metlah pod nosom, ampak preprosto take komaj opazne brčice.  Mimogrede, a se spomniš, ko smo bili mulci, tam okrog petnajst let, in so se nam vsi nad dvajset zdeli stari.

“Ej, kdo pa je še bil tam?

“Mah, sosedova Petra, pa Anja, pa ena stara ženska.”

“Koliko stara?”

“Hmmm…. Enih trideset!”

Tak je bil običajen pogovor med mano in mojo mamo. Si lahko predstavljam, da ni bila presrečna nad mojo definicijo žensk nad petindvajset.

To so pač tista leta, ko nam je vse položeno na dlan. Ne potrebujemo kram za kožo, ličenje je še španska vas. Make je bil pač zame nekaj, kar je potrebno za zakrivanje posledic gravitacije.

In potem sem bila stara petindvajset in kreme so mi še vedno bile španska vas. Z rahlim začudenjem sem zrla v sodelavke, ki so neprestano vlekle neke vlažilne maže in pomade iz torbic. Se mi je zdelo, da tega še ne potrebujem. Make up je bil pač neka oblika trpinčenja in zabijanje dragocenega časa.

In je kaih pet let kasneje najstniška hčerka rekla moji prijateljici: “Mami, a se ti ne zdi, da si malo prestara, da bi brez make-upa hodila med ljudi.” Priznam… Streslo me je… Hm… A sem gre zdaj čas? In obletnica mature, ko večina prinese družinske albume s svojimi malčki in sem pomislila: “Presneto, so se pa postarale nekatere moje sošolke.”

In potem pridejo leta, tam krepko preko trideset, ko so vlažilne kreme nujno zlo. (Ali so nam to samo vcepile tv reklame?) In bog ne daj, da bi se od doma odpravila brez vsaj na hitro nanešene malce sence nad očmi. Ženska se zverzira, da to še na pol neprištevna, zaradi zgodnje jutranje ure, stori v pičli minuti. In medtem, ko je torbica pred leti vsebovala kup blokcov, svinčnikov, cd predvajalnik in kak cd, zdaj vsebuje vsaj ene vlažilne robčke, nujno kremo, za hude čase kako senčilo, lip glos in vsaj eno maskaro. In tiste, ki nismo ravno obsedene z zumbo, mambo, fitnesom in vsemi vrstami skupinskih vadb in vsaj tremi obiski fitnesa tedensko, opažamo, da se je okrog pasu nabralo nekaj odvečne kože. (Ja, ja, kar tolaži se, da je koža!)

Ampak še vedno vsake toliko pogledamo po facebooku svoje znanke, ki so po možnosti enako stare in naivno ugotavljamo, da se v resnici nismo toliko postarale, mar ne? Po možnosti vprašamo še svojo najboljšo prijateljico, ki je približno enakih let in seveda ona potrdi, da se niti malo nismo spremenile. Pustimo dejstvo, da je barvanje na mesec in pol nekaj tako nujnega, kot umivanje zob.

In potem se zgodi… Tadaaa… Izdajalska svetloba v avtomobilu, ko pred rdečo lučjo na semaforju še enkrat preveriš, če res zgledaš podobna ženski… Nekje na bradi je zrasla ena sama dolga dlaka. Saj ni, da bi jo opazil kdo drug, ampak – kje, hudiča, je pinceta za puljenje, ko jo človek življenjsko potrebuje? In potem se ti ves dan zdi, da vsak, ki s teboj spregovori samo eno besedo, gleda točno v tisto zoprno dolgo dlako, ki se je pojavila nekje iz niča. In… O, moj bog… Menda nisem že v letih, ko ženskam poganjajo brki in brada. In kaj hujšega kot to, da nekdo od nekje privleče staro fotografijo, nerejeno na stopnicah gimnazije… Nope, to nisem jaz. Ta oseba z napeto kožo in sijočimi očmi gotovo nisem jaz… Popolnoma nemogoče. Jaz sem vendarle ta odsev v ogledalu, ki ga gledam zadnjih x let. Pa saj se nisem spremenila, mar ne?

Jap… Čas je zabavna stvar… Zdi se, da včasih stoji na mestu in da živimo pač vsakodnevno rutino. Potem pa pokaže zobe in razgali tisto, česar si sami ne priznamo. Da nas gnete kot plastelina in da se naša lupina spreminja.

 • Google Bookmarks
 • Yahoo Mail
 • WordPress
 • Hotmail
 • Blogger Post
 • Google Reader
 • MySpace
 • Yahoo Bookmarks
 • Google Gmail
 • AOL Mail
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Windows Live Spaces
 • Yahoo Messenger
 • Windows Live Favorites
 • Ping
 • Mozillaca
 • Netlog
 • AIM
 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev za 'Kdaj začnejo ženskam poganjat brki?'

 1.  
  megan
  2.10.2012 | 15:58
   
  megan

  Dober zapis…sem se nasmejala…Ja, ja …vse rine na jug in jaz sem se odločila, da bom skrbela vsaj za tisto edino stvar, ki rine na sever… ;) Kakšne kocine, pa bolje da noben ne vidi…bi ga mogla ubit, reveža…

 2.  
  2.10.2012 | 18:44
   
  Simona Rebolj

  Kje, zaboga, si pa ti živela, ko si bila najstnica? Kje na kmetiji ali na kakšnem otoku? Resno me zanima. Katera generacija pa si??? Najstnice, ki se bojda niso mazale do 25. leta z ničimer in so dojemale make – up kot nekaj s čimer prikrivaš gravitacijo, starost … whatever???!!! Po mojem spominu smo se najbolj flocale ravno kot najstnice. Nikoli kasneje več tako. Prenekatere so se seveda daleč čez mejo dobrega okusa. Tiste, ki se niso, so imele ponavadi prepoved doma in so se počutile prikrajšane za to izjemno doživetje … hehe … Včasih so si ga privoščile na skrivaj, če so šle lahko zvečer ven za malo dlje. Prvi obisk diskoteke z najstnicami je kot bi prišel na maškarado. Večina, tudi danes opažam, hodi zelo namazanih tudi v šolo. Za vsak slučaj. Poleg tega, da so napol nage, če le vremenske razmere dopuščajo. Nikoli ne veš, kdaj je treba bit tipi top za največjega frajerja po tvoji meri in podobno, a ne. Tiste mlade punce, ki so v puberteti trpele zaradi pretiranega navala mozoljev, so pa sploh naokrog špancirale z debelo plastjo pudra. Obrazi kot kamen. No, pa tudi tiste brez mozoljev … se že najde razlog, da nisi zadovoljen s svojim tenom, pa tudi če si, bi bil lahko še boljši. Kaj šele šminke, senčila, maskara, barvanje las … itak. V sodobnem obodbju, ko je začel pa vladat še rejv party hajp, so pa sploh dekleta in fantje zeleni, vijolični, belo blond … emoti so črni, prešpikani – popirsani.

  Šele z leti, ko se iskanje identitete malo umiri, so maškarce začele uporabljat mejk ap bolj po svoji meri in predvsem v zmernejših količinah. Ali pa celo opustile navado. Bolj tiste, ki so dobile otroka, pa nabavile moža in psa itd. in kar naenkrat mejk ap ni več pomemben, najboljša je praktična kratka frizura, nohti niso več nalakirani, kaj šele dolgi, za mejk ap ni časa in volje itd. Tiste z največ okusa, ki se rihtajo, nehajo posnemat vse, kar ne pritiče njim in najdejo svoj sebi ustrezen imidž ter temu primerno okusen mejk ap. V mladosti pa vidiš svašta modernih lišparij in frizur, ki redko komu paše le ponesreči … hehe … svašta posnemanj po zgledu raznih zvezdnic, brez občutka za svojo pojavo.

  Poleg tega je ravno pri starejši koži preobilje mejk apa totalen kiks, ker se gube še bolj poudarijo. Maskara, šminka in še kaj dodanega z okusom pa vsaki paše, naj bo mlada, starejša ali stara. Bistvo je, da je z okusom in primerno osebnosti. Najbolj bistveno je, da kakšna osebnost in karizma sploh obstaja. In seveda danes tridesetletnice in tridesetletniki ter starejši niso več takšni kot pred manj od stoletja, kaj šele pred stoletji. Resnično se proces staranja dogaja veliko počasneje in ženske se lahko veliko bolje ohranjajo. Prenekatere tridesetletnice so take bejbe, da se večina najstnic itak lahko skrije. Po obnašanju, samozavesti in prezenci itak nimajo šans, ampak zdaj tudi po videzu ne več, kot je bilo nekoč, ko so bile ženske že pri tridesetih na polno utrujene in zdolgočasene od samega kuhanja, pranja in skrbi za otroke, poročene do groba, brez možne lastne eksistence in kakršne koli druge vizije v življenju od čakanja, da mož pride iz službe in bodo skupaj povečerjali. V vsakem primeru se pa nekateri spreminjajo bolj, nekateri manj. Nekateri na bolje, nekateri na slabše.

  Ampak po stereotipu mi je pa tale o najstnicah, ki bojda niti kreme ne uporabljajo, kaj šele mejk apa tako deveto čudo, da me je začelo zanimat, kje neki vlada takšna šega najstnic v Sloveniji? Resno mislim. Na planetu, kjer živim jaz, je med najstnicami vsak dan novo leto … hehe ….

 3.  
  2.10.2012 | 21:25
   
  Darja

  @Simona: Ja, na kmetiji sem živela. V resnici. :)

 4.  
  4.10.2012 | 20:11
   
  Simona Rebolj

  @Darja:

  Aja, no … potem je pa to to … hehe …

 5.  
  peppermintpatty
  7.03.2013 | 11:37
   

  Hoj, meni si super napisala. Sem iz mesta, pa mi je bil make up vedno odvec in mi je se vedno! Ceprav so bili dnevi za afnanje pa nikakor nismo s prijateljicami bile maskare… Simona mogoce pa si ti iz Lj….ne vem….upam da bom se dolgo cim bolj stran od raznih pudrou, kremc, itd….oz. Splosne zafurstriranosti kako izgledam…:-)

 6.  
  10.07.2013 | 14:39
   

  [...] Podobne frustracije: KLIK [...]

Komentiraj

Informacije za komentatorja
Preskok v novo vrstico se pojavi samodejno. Vaš E-Mail ne bo nikoli objavljen.

(obvezno)

(obvezno)


RSS vir za komentarje | TrackBack URL

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !